B+R, a niemal jak u babci

Jaki jest ogórek kiszony, każdy widzi... Niektórzy potrafią nawet sami go ukisić, innym pomagają w tym starsi członkowie rodziny, ale zrobić to tak, by smak był jak u babci, a produkt spełniał rygorystyczne normy, umie Fruktus Agros Nova.

B+R, a niemal jak u babci

Ogórek kiszony naukowo

W badaniach wykorzystano kolekcyjne szczepy bakterii starterowych Politechniki Łódzkiej. Zostały one wyizolowane z materiału przemysłowego i po dodaniu do produktów przyspieszyły proces fermentacji oraz nim sterowały.

— Już w trakcie trwania pierwszych badań przeprowadziliśmy wstępną selekcję jakościową, również pod kątem jakości wyizolowanych szczepów i zdecydowaliśmy o kontynuacji badań na większą skalę opierając się na burakach, kapuście i ogórkach — wspomina Dyrektor Działu Innowacji Grupy Maspex Marta Kutyna-Bakalarska.
B+R, a niemal jak u babci

W ten sposób w projekcie „Wpływ szczepów starterowych bakterii kwasu mlekowego na jakość i właściwości prozdrowotne produktów owocowo- warzywnych” udało się rozwiązać problem niestabilności procesu fermentacji spontanicznej.

— Teraz nie ma miejsca na nadmierny rozwój niepożądanej mikroflory, wady i brak powtarzalności produktów. Proces, w którym używamy wyselekcjonowanych szczepów bakterii kwasu mlekowego, zachodzi też zdecydowanie szybciej — dodaje Dyrektor Fruktus Agros Nova Dariusz Piotrowski. — Ma to ogromny wpływ na rozwój produkcji i oraz eksportu w naszym zakładzie.

Kiszone warzywa firmy Fruktus Agros Nova nie tracą przy tym prozdrowotnych właściwości:

— Sam proces fermentacji prowadzimy, odwzorowując na skalę przemysłową tradycyjne metody kiszenia, dlatego zachowujemy niepowtarzalny smak domowych kiszonek — zauważa Dariusz Piotrowski.
B+R, a niemal jak u babci

Kaszotto pod ciśnieniem

Oprócz zawsze lubianego risotta, modne ostatnio stało się — do tego stopnia, że zyskało własną, nową nazwę — zdrowe, oparte na rodzimych gatunkach zbóż, kaszotto. Tymi produktami firma zajęła się w drugim z projektów realizowanych przy udziale środków unijnych w ramach umowy ze Śląskim Centrum Przedsiębiorczości: „Opracowanie receptury dań gotowych do spożycia jako żywności funkcjonalnej, dedykowanej wybranym grupom konsumentów, utrwalanej przy użyciu innowacyjnej metody paskalizacji”. Produkty przeznaczone są szczególnie dla trzech grup odbiorców: diabetyków, chorych na Hashimoto oraz osób o obniżonej odporności. Potrawy poddawane są technologii HPP, zwanej inaczej zimną pasteryzacją lub wysokociśnieniową homogenizacją.

— Jest to bardzo ekologiczna i prozdrowotna alternatywa dla standardowych metod utrwalania żywności, ale też duże wyzwanie technologiczne — mówi Dariusz Piotrowski. — Pozwala ograniczyć lub w pełni usunąć patogeny, a zachować mikroorganizmy obojętne dla człowieka. Pełna sterylizacja nie jest w przypadku produktów żywieniowych ani konieczna, ani zdrowa, ponieważ obniża odporność konsumentów na bakterie i grzyby. Stosując wysokie ciśnienie, można zachować jakość świeżych produktów, a jednocześnie zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne w przypadku bakterii, drożdży, wirusów. Można też nadać produktowi bardziej wyrazisty smak, mocniejszy zapach, aksamitną i jednorodną strukturę.
B+R, a niemal jak u babci

20 lat z Funduszami Europejskimi

Grupa Maspex, w ramach której działa Fruktus Agros Nova, to jeden z największych producentów żywności w Europie Środkowo-Wschodniej. Już od 20 lat sięga po fundusze unijne. Najpierw uzyskiwano środki na inwestycje, potem innowacyjne i ekologiczne rozwiązania, a obecnie na prace badawczo-rozwojowe.

— Z niecierpliwością czekamy na nowe konkursy — stwierdza Marta Kutyna-Bakalarska — nie tylko te dotyczące prac B+R, ale także gospodarki o obiegu zamkniętym, przechodzenia na odnawialne źródła energii i związane z zamykaniem obiegu wody. Skupiamy się na opracowaniu receptur i technologii wyrobów zgodnych z aktualnymi preferencjami konsumentów, którzy poszukują wyrobów zdrowych, prawidłowo bilansujących dietę i wytworzonych z surowców pochodzenia krajowego, przez lokalnego producenta, aby obniżyć ślad środowiskowy. Ekologia i zdrowy styl życia to fundamenty naszej strategii zrównoważonego rozwoju. To dzisiaj nie tylko moda czy marketing, ale konieczność i odpowiedzialność społeczna każdej organizacji.
B+R, a niemal jak u babci

Firma Fruktus Agros Nova, która — oprócz marki własnej — zajmuje się także produkcją wyrobów Krakus, planuje nadal aktywnie pracować nad nowymi projektami oraz kontynuować program rozwoju, którego priorytetami są zdrowie, środowisko, innowacyjność, dbanie o rozwój pracowników i partnerów biznesowych.

B+R, a niemal jak u babci

Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej — Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020

Subskrybuj 24kato.pl

google news icon

czytaj więcej:

Hotel13 1140x640

Zorganizuj przyjęcie w restauracji Winestone w Katowicach

Zdjęcie Główne

Nowe, atrakcyjne oferty w Kolejach Śląskich! Sprawdź i jedź

Zdjęcie Główne

Zrób zdjęcie Dwóch Wież i zgłoś się do konkursu!

Vademecum wiedzy o lokalnej reklamie w Google. Zobacz jak nie stracić Klientów z okolicy

Vademecum wiedzy o lokalnej reklamie w Google

Food&Ball

Food&Ball – katowicka restauracja, którą warto odwiedzić

Restauracja Foodball Zdjęcie główne

Co słychać w restauracji Arkadiusza Milika?

20220520132148 pexels photo 5668473 jpeg

Upadłość konsumencka a rozwód