Hotel Mercure przy dworcu PKP oficjalnie otwarty. Zielone ściany, pomysłowa siłownia i małe talerze na śniadanie

Choć działa od początku września, dopiero w czwartek 14 października 2021 został oficjalnie otwarty. Hotel Mercure w Katowicach jest położony przy pl. Szewczyka/ul. Młyńskiej, tuż koło dworca PKP. Szczyci się mianem najbardziej proekologicznego hotelu sieci Accor. Zobaczcie zdjęcia.

W tym miejscu na rogu ulic Młyńskiej, Dworcowej i placu Szewczyka, tuż przy dworcu PKP oraz budynkach Urzędu Miasta i poczty, przez wiele lat funkcjonował parking. Trzy lata temu pojawił się pomysł, by zbudować tu hotel marki Mercure. Budowa odbywała się w czasie pandemii, trwała dwa lata, ale zdążono na czas.

Nowy hotel Mercure w centrum Katowic

Oficjalnie 14 października 2021 r. został tu otwarty 4-gwiazdkowy hotel sieci Accor, pod marką Mercure Katowice Centrum. Otwarciu towarzyszyła huczna impreza. Przed hotelem, na placu Szewczyka zagrała orkiestra górnicza i wystąpił zespół Frele, wraz z tancerzami. W środku - zaśpiewała Sabina Jeszka.

Hotel ma 268 pokoi rozmieszczonych na 8 piętrach. Motywem przewodnim całego obiektu jest wykorzystanie ekologicznych rozwiązań. Obiekt został zaprojektowany w myśl filozofii green & clean.

Zielone ściany i fotowoltaika na dachu

Zielone widać już na zewnątrz hotelu. Mercure Katowice Centrum ma dwie duże zielone ściany na elewacji. To największe tego typu obiekty w Katowicach. Ściany mają powierzchnię 260 m2 i wysokość 18 metrów. Jest tu w sumie 11 tysięcy roślin, umieszczonych w pochodzących z recyclingu "kieszeniach". Co ciekawe, ogród wertykalny jest nawadniany wodą deszczową gromadzoną w piwnicy – a prąd do nawadniania pochodzi z własnego sprzętu fotowoltaicznego budynku lub z systemu odzyskiwania energii w windach.

Na dachu hotelu jest umieszczona instalacja fotowoltaiczna, która gwarantuje blisko 31 000 kilowatogodzin (kWh) energii rocznie, co pozwala na oszczędność blisko 10 000 kg CO2 w perspektywie roku, odpowiadając emisji wychwyconej przez 342 drzewa.

Goście ćwicząc na siłowni zasilają hotelowe urządzenia

Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom, zrównoważone podejście widać także w wykorzystaniu energii wewnątrz hotelu. Przykładem jest przekształcanie energii wytwarzanej z ciepła wentylatorów wyciągowych w kuchni. Windy wyposażone są w system odzyskiwania energii. Hitem na pewno jest fakt, że energia produkowana przez gości hotelowych na ergometrach w siłowni jest wykorzystywana w innych
częściach budynku – co stanowi dodatkową motywację do treningu.

W Mercure Katowice Centrum są cztery stacje ładowania pojazdów, 3 w garażu podziemnym i jedna na placu przed hotelem. Ekologiczne materiały i rozwiązania można wypatrzeć w całym hotelu. Ich lista obejmuje m.in. materiały pochodzące z recyklingu jak Econyl®, odtworzone włókno nylonowe wykonane z odpadów z tworzyw sztucznych i resztek tkanin pochodzących z oceanicznych składowisk odpadów i wysypisk śmieci. Filc, korek i drewno z certyfikatem FSC.

Małe talerze śniadaniowe to nie przypadek

- Dzięki lokalizacji hotelu w centrum jednego z największych przemysłowych ośrodków w Polsce, świadomie i zaangażowanie bierzemy udział w zielonej transformacji Katowic, wykorzystując ducha lokalności. Mercure Katowice Centrum wdraża ekologiczne technologie, które są przyszłością nie tylko branży hotelarskiej, ale i sektora nieruchomości. Fasada budynku pokryta roślinnością, wykorzystanie materiałów przyjaznych środowisku, codzienne użycie odnawialnych źródeł energii czy zaawansowany monitoring zarządzania wodą – to tylko niektóre z nich. Wierzymy, że dzięki temu nasz hotel jest miejscem dla wszystkich podróżujących świadomie, przyjaznym dla lokalnych społeczności - mówi Andrzej Kleeberg, dyrektor hotelu Mercure Katowice Centrum

Hotel wykorzystuje także materiały z upcyclingu: front baru został zaprojektowany ze zużytych szklanych butelek, a stare rowery i lampy z
tradycyjnego górnictwa węglowego otrzymały drugie życie jako elementy dekoracyjne.

Goście hotelowi mogą być zaskoczeni małym rozmiarem talerzy śniadaniowych. To specjalna praktyka hotelu, która ma pomóc ograniczyć marnowanie żywności. W hotelu są do dyspozycji gości tylko metalowe słomki do picia, a potrawy mają wiele regionalnych składników.

Na parterze hotelu znajdują się o Under The Green Wall Bar i restauracja Winestone. Parking podziemny pomieści 70 samochodów.

Subskrybuj 24kato.pl

google news icon