Heading article

Informacje

Rotator TOP - single

Informacje

Katowicki miód jest bardzo dobrej jakości

W ostatnich tygodniach zebrano pierwszą partię miodu z uli rozlokowanych na dachach obiektów miejskich w Katowicach. Został przebadany i trafił już do słoików. Okazało się, że jest bardzo dobrej jakości! 

Okazuje się, że Katowice są miastem bardzo przyjaznym dla pszczół. W ostatnich tygodniach zebrano miód z uli na dachach miejskich obiektów. Pierwsza partia trafiła już do słoików. 

- Miód z miejskich dachów jest już zapakowany w słoiczki. Jego nazwa w symboliczny sposób odnosi się do miejsca, w którym powstawał. Już wkrótce będziemy mogli skosztować Miodu z nutą Katowic, który wskazuje na ul na dachu NOSPR-u oraz Miodu z kroplą Katowic, który z kolei wskazuje na dachy Basenu Brynów i Basenu Burowiec – mówi Marta Chmielewska, naczelnik wydziału promocji.

Analiza miodu wykazała, że dominują w nim rośliny kapustowate (19%). Ich wysoka zawartość może mieć związek z roślinami ozdobnymi, które rosną przy Muzeum Śląskim. W miodzie znajduje się także winobluszcz (13%), koniczyny (12%), śliwy (11%) oraz kasztanowce, które stanowią 8%. 

- Miód zebrany z katowickich dachów jest wyśmienitej jakości. Polskie normy wymagają, aby tak zwana liczba diastazowa, która opisuje aktywność enzymatyczną miodu, wynosiła minimum 8. W dobrych miodach z rzepaku czy akacji osiąga ona poziom 10-15, w miodach lipowych i spadziowych dochodzi do 30. Jak podaje Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich Instytut Ogrodnictwa w Puławach, które przebadało miód z Katowic, liczba diastazowa tego miodu wynosi 34, co wskazuje na to, że jest to miód wyśmienitej jakości – mówi Łukasz Przybył, opiekun miejskich uli.

Katowicki miód jest dobry i zdrowy! 

To samo laboratorium przebadało również katowicki miód na obecność szkodliwej substancji dla pszczół i człowieka HMF (5-hydroksymetylofurfural), czyli związku chemicznego powstającego w miodzie pod wpływem temperatury, kwasów i czasu. HMF. Według polskich norm jego poziom nie powinien przekraczać 40 mg/kg. Dobre miody osiągają wartość 2-7 mg w kilogramie miodu. Miód z miejskich uli zawiera tylko 1,2 miligrama HMF w kilogramie. To bardzo dobry wynik! 

Śledź nas

Social & newsletter

Logo stopka

© 2018 © Wszelkie prawa zastrzeżone

Search