Heading article

Informacje

Rotator TOP - single

Informacje

Międzynarodowa nagroda dla katowickiej Filmówki

Previous Next

Budynek Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach wygrał konkurs Wienerberger Brick Award 2020. Jury doceniło jego oryginalny, nawiązujący do śląskiej architektury wygląd.

Cegła może być piękna

Wyróżnienia w Wienerberger Brick Award 2020 przyznawane są co dwa lata. 23 września poznaliśmy tegorocznych laureatów. Jednym z nich okazał się gmach Szkoły Filmowej im. K. Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego. Obiekt otrzymał prestiżowe Grand Prize, czyli nagrodę główną. Został także uhonorowany w kategorii "Sharing Public Spaces" ("Współdzielone Przestrzenie Publiczne").

W marcu zeszłego roku gmach został uznany za najciekawszy budynek ceglany w Polsce. Umożliwiło mu to udział w etapie międzynarodowym konkursu. Organizatorzy wybierają najładniejsze przestrzenie w pięciu kategoriach: "Feeling at Home" ("Poczuj się jak w domu"), "Sharing Public Spaces" (Współdzielone Przestrzenie Publiczne"), "Living Together" ("Wspólne Mieszkanie"), "Working Together" ("Współpraca") oraz "Building Outside the Box" ("Budynek Nieszablonowy"). 

- Ciemna, bejcowana cegła jest pełna znaczeń, które mówią o przeszłości i śląskich kopalniach węgla - czytamy w oświadczeniu jury. 

Studenci ją kochają 

Budynek Filmówki powstał w 2017 roku. Za projekt odpowiadają architekci z Polski oraz Hiszpanii reprezentujący przedsiębiorstwa: BAAS Arquitectura, Grupa 5 architekci, a także Maleccy Biuro Projektowe. Wyjątkowa fasada instytucji powstała dzięki poszanowaniu dla otaczających go zabudowań. Czasami zdarza się, że projektanci nie przejmują się tym, czy powstająca architektura będzie współgrać ze starą. Przykład z Katowic wskazuje, że uwzględnienie otoczenia nowego obiektu daje zaskakujące efekty. 

Architekci pokazują, jak budynek w centrum miasta może być innowacyjny, a jednocześnie stać się strażnikiem i interpretatorem przeszłości. To niesamowity projekt i idealne miejsce dla studentów filmowych - dodają organizatorzy konkursu.

Twórcy projektu podkreślają, że wygląd budynku zyskał również akceptację samych użytkowników. Młodzi ludzie lubią w nim przebywać, nie tylko dlatego, iż jest nowoczesny, ale także - nastrojowy. 

- Kiedy tutaj jestem, czuję się jak w środku jednej, dużej cegły - opowiada Rafał Zelent. - Około dwóch miesięcy temu rozmawiałem z jedną ze studentek na zupełnie inny temat. Pod koniec dyskusji powiedziała mi: "Bardzo dziękujemy za ten budynek. Kochamy tutaj przebywać i czasami zapominamy, by opuścić to miejsce" - dopowiada współtwórca projektu. 

fot. Brick Award 

Śledź nas

Social & newsletter

Logo stopka

© 2018 © Wszelkie prawa zastrzeżone

Search