Heading article

Informacje

Rotator TOP - single

Informacje

Miód z nutą Katowic jest wyśmienitej jakości!

Pszczoly

Katowickie pszczoły się nie obijają. Badania Zakładu Pszczelarstwa w Puławach wykazały, że nasz miód jest wyśmienitej jakości. Takiego produktu nie znajdziemy w pierwszym lepszym markecie. 

Przypomnijmy, że katowickie ule postawiono w tym roku na dachu Basenu Brynów, Basenu Burowiec oraz NOSPR-u. Każdy z uli został zasiedlony łagodną rasą pszczół miodnych. Przygotowano miejsce dla 120 tysięcy owadów. Ich podstawowym zadaniem wcale nie była produkcja miodu, ważniejsze było zapylanie roślin i upowszechnianie wiedzy o roli zapylaczy w przyrodzie. Z tego też powodu miasto zorganizowało warsztaty pszczelarskie – osobną edycję dla dzieci, osobną dla dorosłych.

Pszczoły potwierdziły nasze początkowe założenia. Katowice to dobre miejsce do życia. Także dla owadów. Miód zebrany z miejskich dachów jest wyśmienitej jakości, co ponownie potwierdzają wyniki kolejnego, wrześniowego miodobrania. Okazuje się, że w Katowicach powstał miód nawłociowy, niezwykle ceniony za właściwości lecznicze i bakteriobójcze – mówi Marta Chmielewska, naczelnik wydziału promocji.

Katowicki miód jest wyśmienitej jakości

Według analiz, które zostały przeprowadzone na zlecenie Katowic przez Zakład Pszczelarstwa w Puławach, nasz miód zawiera 78% pyłku nawłoci, kolejne 11% to koniczyny oraz 2% pyłków krwawnika i 9% pozostałych pyłków. Miód zebrany w lipcu miał charakter spadziowo-nektarowy.

Dlaczego katowicki miód jest taki dobry? Przede wszystkim, jak wskazały badania próbek, ma bardzo dobrą jakość i mikroskopijną liczbę zanieczyszczeń. Polskie normy wymagają, aby tak zwana liczba diastazowa, która opisuje zawartość żywych enzymów w miodzie, wynosiła minimum 8. W dobrych miodach z rzepaku czy akacji osiąga ona poziom 10-15, w miodach lipowych i spadziowych dochodzi do 30. W miodzie zebranym w Katowicach w lipcu wynosiła 34, a w miodzie zebranym jesienią wzrosła do 36, co wskazuje na to, że jest to miód wyśmienitej jakości.

Katowickie pasieki są prowadzone zgodnie ekologicznymi wytycznymi. Nawet drewno i farby użyte do produkcji uli są starannie wybrane. Mieszkańcy nie muszą się obawiać o los pszczół. Ule są już przygotowane do chłodniejszych miesięcy, pszczoły otrzymały leki przeciw warrozie, w każdym z uli jest też około 20 kilogramów pokarmu – wyjaśnia Łukasz Przybył, opiekun katowickich pszczół miejskich.

Śledź nas

Social & newsletter

Logo stopka

24KATO Logo

Search