Żuramen zalewa Kato. Czy śląski żur to coś więcej niż polski żurek? Pierwszy odcinek nowego formatu “Ślady Smaku” na YT jest o śląskiej kuchni

Szefowa kuchni, podróżniczka i dziennikarka kulinarna Adriana Marczewska prowadzi nowy internetowy format wideo “Ślady Smaku”. Na początek swojej podróży prowadząca wybrała Śląsk. Premiera odbyła się 3 marca 2024 r. na kanale “Ślady” na YouTube. Zobaczcie, jakie śląskie potrawy wzięła pod lupę Adriana.

Kulinaria to niezmiennie kluczowy segment na rynku programów lifestylowych, a nowych kuchennych inspiracji wciąż poszukują adepci sztuki gotowania.

Wystartował nowy format na YouTube - "Ślady smaku"

- Nasza ambicja wychodzi daleko poza prezentację przepisów na pyszne potrawy, bo wiemy, że jedzenie to tylko pretekst do poznawania świata - mówią twórcy serii.

Inspirując się niezapomnianymi programami Anthony’ego Bourdaina, Adriana Marczewska zgłębi tajemnice ludzi i miejsc poszukując “Śladów Smaku”

Słowem-kluczem opisującym “Ślady Smaku” jest kontrast: pomiędzy starym i nowym, ładnym i brzydkim, prostym i trudnym, radosnym i smutnym. Ale te kontrasty mają ze sobą dwa wspólne mianowniki - zawsze są pełne smaku i nierozerwalnie związane z odwiedzanym miejscem.

- Wychodząc od regionalnego jedzenia, idziemy śladami kulinariów, ludzi, miejsc i kultury, aby ostatecznie zrozumieć, czym jest smak regionu.

Adriana Marczewska niestrudzenie, niczym detektyw, idzie po nitce do kłębka, odkrywając za każdym razem prostą prawdę: za każdą potrawą kryje się całe bogactwo historii, znaczeń, rytuałów i ludzkich emocji. (Interesujesz się Śląskiem i Zagłębiem? Zapisz się i bądź na bieżąco - https://www.slazag.pl/newsletter)

Pierwszy odcinek o Katowicach i Górnym Śląsku

Pierwszym wyborem w realizacji “Śladów Smaku” jest Górny Śląsk z całym jego postindustrialnym dziedzictwem, silną lokalną tożsamością i wielkim przywiązaniem do przepisów łączących w sobie wpływy z Polski, Niemiec i Czech. Z drugiej strony, to region nie bojący się nowoczesności, przekształcający swój krajobraz na użytek XXI wieku, pełen ludzi czerpiących garściami z najlepszych receptur babć i dziadków. Jakimi smakami zaskoczy Adrianę kraina hałd i familoków? Widzowie poznają kilka najważniejszych twarzy Górnego Śląska, z której każda zamknięta będzie w półgodzinnym programie.

Po zakończeniu przygody na śląskiej ziemi, Adriana rozpocznie eksplorację innego regionu Polski. W przyszłości z pewnością nie ograniczy się do naszego kraju.

- Ślady to wielotematyczna platforma, na której każdy znajdzie coś dla siebie. Tym, co jest dla nas niezwykle ważne, jest jakość produkcji. Odcinki naszych serii realizowane są przez ekipę z wieloletnim doświadczeniem wyniesionym z telewizji i nie tylko - mówią twórcy kanału.

Pierwszym zaprezentowanym formatem były “Ślady Zbrodni” z Olgą Herring. Premierowy odcinek w trzy doby od premiery zanotował 30 tys. wyświetleń, a sam kanał ponad 3,5 tys. subskrypcji.

Premierowe odcinki każdego z formatów na kanale “Ślady” będą pojawiały się co około dwa tygodnie.

“Ślady” to wspólny projekt założycieli Keep Rollin’: reżysera Michała Muzyczuka i producenta Tomasza Dziedzica oraz współwłaścicieli agencji R&D Promotion: Jakuba Laskowskiego i Damiana Barana.

Gordon Ramsey

Może Cię zainteresować:

Marcin Zasada: Skoro nauczyliście się, że pizza ma mozarellę, a nie ser liliput, to żur też możecie szanować.

Autor: Marcin Zasada

15/04/2022

Tradycje kulinarne polski 01

Może Cię zainteresować:

"Zawrotna kariera śląskiego żuru to efekt bogactwa umami". I oczywiście nie mylcie go z żurkiem

Autor: Katarzyna Pachelska

05/01/2024

Olga Herring i Bogdan Lach

Może Cię zainteresować:

“Ślady Zbrodni” i “Ślady Smaku” na YouTube. Nowe formaty poprowadzą Olga Herring i Adriana Marczewska

Autor: Redakcja

09/02/2024

Subskrybuj ślązag.pl

google news icon