Katowicki Klub Kolacyjny, czyli pop-upowe wieczory kulturalno-kulinarne w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach

Nowy projekt Spodka i Międzynarodowego Centrum Kongresowego – Katowicki Klub Kolacyjny – zapowiada prawdziwą ucztę dla zmysłów. Już od marca w przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach odbywać się będą cyklicznie pop-upowe wieczory kulturalno-kulinarne. Pierwszą kolację, w twórczy sposób reinterpretując kuchnię śląską, poprowadzi szef kuchni Dawid Klimaniec z zespołem, a na filmową podróż w czasie zaprosi gości partner wydarzenia – Instytucja Filmowa Silesia Film. Wydarzenie zaplanowano na 120 osób.

Katowicki klub kolacyjny

Katowicki Klub Kolacyjny to scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje, który połączy w spójną całość przestrzeń katowickiego Międzynarodowego Centrum Kongresowego, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę.

– Katowicki Klub Kolacyjny to nowość w naszej ofercie niestandardowych wydarzeń, którym przestrzeń Międzynarodowego Centrum Kongresowego wyjątkowo sprzyja. Gościmy tu i koncerty, i przedstawienia teatralne, a teraz przyszedł czas na coś, co połączy sztukę kulinarną z różnymi formami rozsmakowywania się w kulturze. Koncept bardzo przypadł nam do gustu, ponieważ da naszym gościom niecodzienną szansę spotkania z mistrzami kuchni, a to przygoda, która z pewnością dogodzi zmysłom – zapowiada Marcin Stolarz, prezes PTWP Event Center.

Pierwsza odsłona KKK: 11 marca

Autorem menu, które zaserwowane będzie podczas pierwszej odsłony wydarzenia, w sobotę 11 marca 2023 r. będzie Dawid Klimaniec – utalentowany i wielokrotnie nagradzany szef kuchni urodzony na Śląsku, doceniamy w pracy m.in. w restauracji OX w Belfaście szczycącej się gwiazdką Michelin. Klimaniec wychował się na wsi, od dziecka pielęgnując w sobie pasję do potraw opartych na naturalnych składnikach. Świeże produkty i najwyższa jakość to, w jego opinii, podstawa doskonałej kuchni, którą chce zaprezentować również przed gośćmi Katowickiego Klubu Kolacyjnego. Tego wieczoru menu oparte będzie na nowej interpretacji kuchni śląskiej oraz selekcji alkoholi do każdego z podanych dań.

Katowicki Klub Kulinarny
11 marca (sobota) 2023 r.
godz. 18.00
Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach,
bilety: 350 zł / osoba, www.bilety24.pl

Podczas przygotowywania kolacji Dawidowi Klimańcowi towarzyszyć będzie zespół 9. zaproszonych szefów kuchni:

  • Przemysław Budziński,
  • Dominik Duraj,
  • Marek Furczyk,
  • Mariusz Górecki,
  • Przemysław Kasprzak,
  • Konrad Klimek,
  • Łukasz Kończak,
  • Szymon Lorenc,
  • Grzegorz Miśta.
– Projekt, w którym mam przyjemność brać udział dał mi możliwość, by stworzyć menu oparte na śląskiej tradycji z nowoczesnym liftem. Nie ukrywam, że wydarzeń, które mają na celu promowanie rdzennych regionalnych kuchni na taką skalę, jest bardzo mało. W mojej opinii powinniśmy częściej kultywować nasze kulinarne tradycje, o których się już często zapomina – mówi Dawid Klimaniec. – Stworzenie takiego menu zawsze niesie za sobą jakieś wyzwanie. Ja sam osobiście bardzo dużo eksperymentuję w kuchni, wykorzystując klasyczne regionalne receptury i nadając im nowy look, teksturę oraz podkręcony smak. Informacje, które otrzymałem od organizatora, w połączeniu z moim doświadczeniem, pozwoliły mi stworzyć menu degustacyjne kuchni śląskiej w innym wymiarze – dodaje.

Kuchnia od kuchni, czyli live cooking

Interesującym aspektem kolacji będzie element live cooking, czyli rodzaj pokazu, podczas którego kucharz pracuje nad daniem w obecności obserwujących go gości. Podczas gotowania opowiada o składnikach oraz inspiracjach, które wpłynęły na ostateczny smak i wygląd dania. Dzięki takiej formie prezentacji, prócz naturalnego pobudzenia apetytu, goście mają szansę zobaczyć pracę szefa kuchni… od kuchni.

Kolacja to również przestrzeń do kameralnych rozmów przy stole, a okołokulinarnych tematów, w związku z autorskim, bawiącym się kuchnią śląską, menu z pewnością nie zabraknie. Wariacja na temat szpajzy czy kokosanek, spring roll z krupniokiem, raviolo ze śląską roladą i modrą kapustą, kluska śląska z duszonym bażantem czy lody ajerkoniakowe to tylko niektóre ze specjałów, którymi szefowie podejmą gości. Na specjalne życzenie menu może być przygotowane również w wersji wegetariańskiej.

Zobaczyć historię na własne oczy

Tego wieczora koneserzy kuchni i kultury, oprócz kulinarnej przygody, będą mogli liczyć również na ucztę dla oczu. Pokaz filmowy, przedstawiający unikatowe, czarno-białe filmy dokumentalne dotyczące powstawania kultowego Spodka, zapewni gościom podróż co prawda bliską, bo do sąsiedniego obiektu, ale za to w czasy, kiedy nowoczesnego MCK-u nie było jeszcze nawet w planach.

Plan wydarzenia

Część I.

Filmowa podróż w czasie i szansa na obejrzenie krótkich dokumentów dotyczących legendarnego katowickiego Spodka ze zbiorów Filmoteki Śląskiej.
● Dokument „Montaż konstrukcji dachowej hali głównej Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach”, czas trwania 16 minut, reż. Z. Filar, zbiory Filmoteki Śląskiej.
● Dokument „Główne obiekty zaplecza Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach”, lata 60., czas trwania 10 minut, reż. R. Trzeszewski, zbiory Filmoteki Śląskiej.

Bufet słodki: Praliny, monoporcje, makaroniki w śląskim smaku
Mini kreple | Bajaderki | Futermyloki | Ule | Orzeszki | Kokosanki | Szpajza
Bufet słony: Finger food, popsy, mono porcje w śląskim smaku, innej odsłonie.
Spring roll z krupniokiem, ketchup z pomidora i kiszonej kapusty | Ryba w galarecie, emulsja koperkowa, musztardowiec | Tatar z krzyżowej, pikle, gorczyca, domowe maggi | Harynki, sos tatarski, jajo przepiórcze, majonez koprowy | „Galert”, terrina z świńskich łbów i golonek, ocet jabłkowy, majonez lubczykowy | Pate z dzikiego ptactwa, czarna trufla, mini bukiet dzikich ziół z hołdy | „Jarzynowa”, kompresowane warzywa okopowe, wegański majonez, espuma groszkowa

Część II. – Kolacja degustacyjna

● Selekcja śląskiego pieczywa z oliwą z białego maku i orzechowym masłem | Tatar z sezonowanego jelenia, gryka, wędzone żółtko, lubczyk, piklowane opieńki
● „Pierogi” – raviolo ze śląską roladą i modrą kapustą, maślana redukcja z pszczyńskiej gęsi
● „Wodzionka” – lubczykowy bulion, croquet z czerstwego chleba z żymlokiem
● Terrina z goczałkowickiego sandacza, „bigos” z ryb słodkowodnych, „panczkrałt” lany ziemniak z białym sosem z kiszonej kapusty
● „Kluska śląska” – comber z sarny, kluska śląska z duszonym bażantem, ozór z dzika, piklowana kapusta, studzienicka pieczarka, ciemny sos z jelenia
● „Kopa” – biszkopt kokosowy, tropikalne gelly, rodzynki w rumie, chantilly waniliowe, górska czekolada, lody ajerkoniakowe

*w cenie wine&alko pairing do 6 dań menu degustacyjnego
*na życzenie gościa możliwość przygotowania menu degustacyjnego w wersji wegetariańskiej.

Okonomiyaki yo katowice zamkniecie 7

Może Cię zainteresować:

Kolejna restauracja znika z mapy Katowic. Specjalizowała się w kuchni japońskiej

Autor: Katarzyna Pachelska

24/02/2023

Budowa stadion miejski Katowice 122

Może Cię zainteresować:

Praca wre na budowie nowego stadionu miejskiego w Katowicach. Trwa montaż trybun

Autor: Katarzyna Pachelska

21/02/2023

Biura PwC Katowice KTW

Może Cię zainteresować:

9 pięter w biurowcu .KTW zajęła firma konsultingowa PwC. Zobaczcie zdjęcia i ten widok!

Autor: Katarzyna Pachelska

12/01/2023

Subskrybuj 24kato.pl

google news icon