Heading article

Rotator TOP - single

Lifestyle

Catering na wigilijnym stole?

Coraz więcej osób wybiera na wigilijny stół potrawy z restauracji lub firm cateringowych. To znak naszych czasów czy raczej brak czasu w związku z tym jak żyjemy i pracujemy?

Gorączka grudniowej nocy

Jeszcze tylko 9 dni i zasiądziemy do wigilijnego stołu. Ale przed tym trzeba jeszcze wysprzątać dom, zrobić zakupy, wybrać prezenty, no i jeszcze praca. Koniec roku lubi deadliny, ASAPy, projekty do skończenia oraz te wszystkie rzeczy, na które nie było nigdy czasu, a księgowa koniecznie musi je mieć zrobione. W tym wszystkim musimy jeszcze znaleźć czas na przygotowanie świątecznych posiłków, a przede wszystkim Wigilii. A może by tak wybrać gotowe rozwiązanie i zamówić jedzenie w restauracji albo firmie cateringowej? Jeżeli chcesz skorzystać z takiego rozwiązania, a nie złożyłeś jeszcze zamówienia, to musisz się pośpieszyć. Większość firm przyjmuje zamówienia na okres świąteczny tylko do poniedziałku lub wtorku.

Co domowe, to domowe

Wielu z nas cały rok czeka na smakołyki, które tradycyjnie spotykamy na świątecznym stole. Uszka przygotowane przez mamę, makowiec babci albo karp po żydowsku zrobiony przez teścia. Co jednak zrobić, gdy Wigilię przygotowują osoby aktywne zawodowo, które nie mają czasu na przygotowanie tradycyjnych 12 potraw? W tym przypadku warto skorzystać z oferty dostępnej na rynku. Wybierzmy restaurację, którą znamy lub firmę cateringową z usług której już korzystaliśmy. Warto też sprawdzić opinie w Internecie. Oferta jest bardzo szeroka, a duża konkurencja powoduje, że możemy spodziewać się wysokiej jakości dostarczonych potraw. Dzięki temu mogą one smakować jak te domowe, które pamiętamy z dzieciństwa.

Ile to kosztuje?

Ceny potraw wigilijnych kształtują się bardzo różnie. Wszystko zależy od renomy restauracji i rodzaju potraw, które chcemy zamówić. Skromny zestaw wigilijny dla jednej osoby można zamówić już od około 50 złotych. W jego skład wejdzie barszcz z uszkami, porcja pierogów z kapustą i grzybami, smażona ryba, kapusta z grzybami i ciasto. Przykładowe ceny potraw dostępnych w katowickich restauracjach:
- barszcz czerwony na zakwasie 1l – 10,50 zł
- zupa grzybowa z prawdziwych grzybów 1l – 34,00 zł
- pierogi z kapustą i grzybami – 22,00 zł
- kapusta wigilijna z grzybami – 32,00 zł
- karp filet w galarecie 500 gr – 30,00 zł

Zdrowo, smacznie i rodzinnie

Nieważne czy Wigilię będziemy przygotować samemu czy powierzymy to firmie cateringowej, ważne by spędzić ją w gronie rodziny i bliskich osób. Pamiętajmy, że największy prezent, jaki możemy sobie sprawić na Święta to wspólnie spędzony czas . Może warto połączyć te dwa rozwiązania? Zbierzmy domowników i wspólnie przygotujmy pierniki świąteczne albo wykonajmy fenomenalne uszka. Ważne, by sam proces przygotowań do Świąt powodował, że jesteśmy ze sobą razem. Pamiętajmy, że kolejna taka okazja będzie dopiero za rok.

Śledź nas

Social & newsletter

Logo stopka

© 2018 © Wszelkie prawa zastrzeżone

Search